torstai 30. tammikuuta 2014

Pitäisikö harrastaa raskaana olemista?

Eräs tuttavani ehdotti pari viikkoa sitten, että osallistuisin bailamama-tunnille. Meinasin tempaista vichyvedet nenääni. Ehdottaja tiesi, miten vähän innostun ryhmäliikunnasta, joten tämä oli epäilemättä se reaktio, mihin hän pyrki. Pointsit siitä.

Silti, keskustelu pisti miettimään, mitä kaikkea raskaana oleville on tarjolla. Sitä ei nimittäin ole ihan vähän.

Liikuntakeskukset ovat keksineet odottajat yhtenä kohderyhmänä, ja se on ihan hyvä juttu; nopeallakin google-haulla kun raskausajan liikunnasta löytyy niin hirveä määrä tietoa, että sille suolle kyllä eksyy. Voisin siis valita kaikenlaisia liikuntamuotoja sen perusteella, että olen raskaana. Jotenkin se tuntuu omituiselta, mutta mikäpä minä olen sanomaan, olen käynyt ryhmäliikunnassa edellisen kerran vapaaehtoisesti vuonna 2003 ja sitä ennen lukioaikana. Joka tämän omakseen kokee, hyvä heille.

Ainakin kaksi vauvavaiheessa olevaa kaveriani on patistellut minua liittymään nettiryhmään, jossa on samassa kuussa synnyttäviä äitejä. Juu en. En ole koskaan käynyt edes nettitreffeillä, nytkö pitäisi sitten sopia nettideittejä muutaman kymmenen ihmisen kanssa? Ehkä olen ennakkoluuloinen, mutta jotenkin ajatus tutustumisesta jo etukäteen uusiin ihmisiin vain sillä perusteella, että vyötärömme kasvavat suunnilleen samaa tahtia, tuntuu aika vieraalta.

Sitten voisin tietysti alkaa harrastaa vauvasisustamista. Kaikilla muilla tuntuvat lastenhuoneet olevan mahtiprojekti. Meillä tulevan lastenhuoneen toistaiseksi näkyvin special feature on miehen tenniskassi. Mistä hemmetistä sillekin paikka löydetään kun lapsen tavarat pitäisi tuonne mahduttaa, en tiedä.

Yksi harrastamisen laji on totta kai tämä informaatiotulva. Jos haluaisin, voisin viettää kaiken vapaa-aikani lukemalla paitsi erilaisia kasvatusoppaita, myös netin vauvalehtien sivustoja, infopalstoja, hyviä ideoita miten saada vastasyntyneelle terveet hampaat ja ohjeita, kuinka imetys saadaan onnistumaan. Lisätään tähän erilaiset mammablogit ja äitien keskustelupalstat, niin pikkuhiljaa voisin varmaan jättäytyä virkavapaalle töistä, mikäli haluaisin perehtyä kaikkeen infoon täydellisesti. (En todellakaan halua. Joku itsesuojeluvaisto minullakin.)

Jos raskautta voi harrastaa täysipäiväisesti, silloin vasta tahti kiihtyy kun lapsi tulee maailmaan. Kun silmäisee KaksPlussaa tai Vauva-lehteä, vauvan vanhemmat tuntuvat harrastavan liinailua, sormiruokailua, kestovaippailua ja hitto tietää mitä kaikkea.

En tiedä mitä se kertoo yhteiskunnastamme, että raskaana olemisen tai myöhemmin vauva-ajan ympärille voi rakentaa kokonaisen elämän - harrastukset, kaveriporukan, kiinnostuksen kohteet. Jos jokin toinen asia valloittaa maailman yhtä kokonaisvaltaisesti, se aiheuttaa silmien pyöritystä. Vai mitä sanotte aikuisista ihmisistä, joiden kotona on kokonainen huone uhrattu Arsenalin pelikamoille? 

Toki lapsen saaminen on kokonaisvaltainen asia. Silti, aika paljon kaikennäköistä ylimääräistä tuntuu olevan tyrkyllä. Ystävämme markkinavoimat ovat varmaan tässä asiassa olleet hyvin hereillä.

Minä olen raskaana, en halua enää harrastaa sitä. Juuri nyt tuntuisi todella keinotekoiselta alkaa rakentaa omaa sosiaalista elämääni ja tekemistäni sen ympärille, että vatsani kasvaa.

Toistaiseksi myös tuntuu aika vieraalta, että alkaisin synnytyksen jälkeen haalia harrastuksia vauvatekemisen ympärille. Muskareita, vauvauinteja ja muuta tohinaa tuntuu kyllä piisaavan, mutta kun vauva ei näitä aktiviteetteja vielä tarvitse. Ne ovat siis lähinnä äideille suunnattuja. Ja jotenkin osaisin kuvitella, että itse motivoituisin enemmän siitä, että voisin käydä vauvan kanssa kahvilla tai ulkoilemassa kuin mennä viettämään aikaa paikkaan, jossa on kolmesataa muuta vauvaa.

Mutta voihan olla, että mieli muuttuu. Epäilemättä siinä vaiheessa, kun nyytti on maailmassa, kasvaa myös motivaatio tutustua muiden samanikäisten vanhempiin ja saada jonkinlaista vertailukohtaa omalle tilanteelle. 

Kuitenkin, jos lapsukainen on harrastavaa sorttia, voi edessä olla monta vuotta, jolloin oma elämä aikatauluttuu lapsen harrastusten ympärille; aika paljon sitä kolmen koon harrastustoimintaa (kuljeta, kannusta, kustanna) tuntuu vanhemmilla olevan. 

Joten kun beibsen on vielä niin sanotusti inessiivissä, onko nyt jo pakko? Voisinko vielä tässä vaiheessa tyytyä järjestämään mökkiviikonvaihteita kavereiden kanssa ja olla harrastamatta raskaana olemista?

Kenties minut löytää ensi vuonna tähän aikaan aikatauluttamasta menojani vauvamuskareiden ympärille. Jos niin tapahtuu, niin olkoon.

Mutta siinä vaiheessa kun päivitän ensimmäistä kertaa facebookiin lapsenkakka-aiheisen päivityksen, saa tulla pesäpallomailan kanssa kertomaan, että harrastaminen on mennyt liian pitkälle.